VBWN presenteert uitgebreid advies woonwagenbeleid

Gepubliceerd op 24 december 2019 door Het Wiel

Veel gemeenten worstelen nog met het nieuwe woonwagenbeleid van minister Ollongren. De Vereniging Behoud Woonwagencultuur in Nederland (VBWN) heeft daarom een uitgebreid advies geschreven. Het Advies Gemeentelijk woonwagen- en standplaatsenbeleid is bedoeld om gemeenten en woningcorporaties, maar ook woonwagenbewoners, te helpen om woonwagenbeleid in de praktijk van de grond te krijgen. Het eerste exemplaar werd 26 […] Lees verder »

Bewoners Roosendaal willen vaart achter uitbreiding

Gepubliceerd op 23 december 2019 door Het Wiel

Goed nieuws uit Roosendaal. De gemeente wil, om te beginnen, tien nieuwe standplaatsen gaan aanleggen. Op advies van bewoners: mogelijk via uitbreiding op bestaande locaties. Toch loopt actievoerder Toon van der Ven nog niet over van enthousiasme. Eerst zien dan pas geloven, lijkt zijn credo. En dat is niet zonder reden, zo blijkt als Toon […] Lees verder »

In gesprek met dr. Huub Evers over berichtgeving over woonwagenbewoners

Gepubliceerd op 23 december 2019 door Het Wiel

De laatste maanden zijn bewoners van woonwagencentra regelmatig negatief in het nieuws geweest. Sensationele koppen trekken de aandacht en werken vooroordeel bevestigend. Het komt ook voor dat gewoon niet klopt wat er staat of er worden in het nieuws verbanden gesuggereerd die in werkelijkheid niet of nauwelijks bestaan. Wat maakt dat deze manier van berichtgeving […] Lees verder »

Het relaas van de familie Franz

Gepubliceerd op 23 december 2019 door Het Wiel

Tijdens de landelijke zigeunerrazzia van 16 mei 1944 werd in het Limburgse Beek de Sinti familie Franz opgepakt. NSB-burgemeester Regout belastte twee politieagenten met de taak de familie te arresteren. Vader Johann, die bekend stond om zijn muziek waarmee hij feesten opluisterde, moeder Ernestine, vier zonen en drie dochters werden in alle vroegte uit hun […] Lees verder »

Fotoserie ‘Wachten op een wonder’

Gepubliceerd op 23 december 2019 door Het Wiel

Als kind zat Marijke Stroucken bij een meisje uit de wagen in de klas. Het was haar eerste kennismaking met de woonwagencultuur. Maar veel wist ze daar eigenlijk niet vanaf, realiseerde ze zich later. Ze besloot dit jaar met de fotocamera het land in te trekken en legde de strijd voor meer standplaatsen van woonwagenbewoners […] Lees verder »

Pioniers van de reis

Gepubliceerd op 23 december 2019 door Het Wiel

Eind 2013 stond in Het Wiel het stamboomverhaal van de familie Pruijmboom. Dit verhaal eindigde met Piet Pruijmboom – beter bekend als Pietje van Turnhout – en z’n vijf zonen. Nazaat Tonny Pruijmboom en zijn achternicht Jolene Pruijmboom hebben sindsdien niet stilgezeten. Ze hebben het leven van hun betovergrootvader Piet Pruijmboom in kaart gebracht, doken […] Lees verder »

Oordelen mensenrechtencollege: Wachttijd moet gelijkwaardig zijn

Gepubliceerd op 23 december 2019 door Het Wiel

Wanneer is er wel of geen sprake van discriminatie van bewoners van woonwagens door gemeenten? Uitgangspunt is dat de wachttijd voor woonwagenbewoners en voor mensen die wachten op een sociale huurwoning zo gelijk mogelijk moet zijn. Dat heeft het College voor de Rechten van de Mens geoordeeld in diverse klachten van woonwagenbewoners.  Ook in dit […] Lees verder »

Eerste nul-op-de-meter woonwagens een feit

Gepubliceerd op 1 november 2019 door Het Wiel

Lang hebben de woonwagenbewoners in Bergen op Zoom ervoor gestreden. Nu komen ze er eindelijk. Acht nieuwe standplaatsen. Met acht nieuwe huurwoonwagens. Geen doorsnee woonwagens. Maar woonwagens die zijn voorbereid op een toekomst zonder gas. Met zonnepanelen op het dak en infraroodverwarming in de wagen. Foto: Burgemeester Frank Petter van Bergen op Zoom met twee […] Lees verder »

Bewoners Bethaniënstraat nog niet verlost van verontreinigde wal

Gepubliceerd op 1 november 2019 door Het Wiel

Bewoners van de locatie aan de Bethaniënstraat in Arnhem zochten deze zomer de media op. Reden: pal achter hun woonwagens ligt een wal met ernstig verontreinigde grond. De wal had bovendien in 1992 al afgebroken moeten zijn. Daar kwamen de bewoners pas dit jaar achter. Dankzij onderzoek van een journalist van de Gelderlander. Het Wiel […] Lees verder »

Grad Damen terug bij zijn eigen stijl

Gepubliceerd op 1 november 2019 door Het Wiel

‘Voor ieder komt er eens een dag (…) dat iemand waar je veel van houdt uit het leven wordt gesleurd.’ Een liedtekst die menigeen mee kan zingen. Een tekst recht uit het hart ook. En dan wel uit het hart van volkszanger Grad Damen. Na een ietwat rustiger periode op de bühne is hij weer […] Lees verder »

Copyright © Het Wiel 2016 - Alle rechten voorbehouden. Het Wiel, Postbus 595, 3700 AN Zeist. Tel. 030-2933863