Cijfers van het ministerie en van het CBS

Aantal woonwagenstandplaatsen in Nederland

Gepubliceerd op 7 november 2018 door Het Wiel

Nederland telt medio 2018 minimaal 7.723 standplaatsen. Dat blijkt uit de eindrapportage Woonwagenstandplaatsen in Nederland in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Voor het onderzoek heeft adviesbureau Companen alle gemeenten (380 totaal), woningcorporaties en provincies benaderd. Niet alle gemeenten hebben aan het onderzoek meegewerkt. Daardoor kon van slechts 310 gemeenten het […] Lees verder »

Terugkijken: Debat Tweede Kamercommissie over de acties van woonwagenbewoners en de inventarisatie van het aantal standplaatsen

Gepubliceerd op 22 oktober 2018 door Het Wiel

Op 18 oktober ging minister Kajsa Ollongren van BZK in debat met de vaste kamercommissie voor woonaangelegenheden over – onder meer – woonwagenbewoners. Aanleidingen: de protestacties door het hele land van woonwagenbewoners die willen dat gemeenten opgeheven standplaatsen in ere herstellen, plus het onderzoek naar het aantal woonwagenstandplaatsen in Nederland.

Voorbeeldbrief gemeente voor meer woonwagenstandplaatsen

Gepubliceerd op 12 oktober 2018 door Het Wiel

Op verschillende plaatsen in het land wordt nu gedemonstreerd voor het weer bewoonbaar maken van gebarricadeerde standplaatsen. En voor meer standplaatsen. In gemeenten waar bewoners vaak al een jarenlang gevecht achter de rug hebben, zelfs rechtszaken hebben gewonnen, is het geduld op. Begrijpelijk. Toch is het de vraag welk effect de demonstraties, waarbij caravans op […] Lees verder »

Latcho Diewes festival 14 & 15 september

Gepubliceerd op 13 september 2018 door Het Wiel

Aanstaande vrijdag 14 en zaterdag 15 september wordt voor de tweede keer het Latcho Diewes Festival gehouden. Doel van dit tweedaagse festijn is om mensen kennis te laten maken met de cultuur van Sinti in Nederland.  Latcho Diewes, wat ‘goedendag’ in de Sinti taal betekent, staat beide dagen in het teken van swingende voornamelijk gipsy […] Lees verder »

Tentoonstelling geschiedenis van Sinti en Roma in Nederland

Gepubliceerd op 6 september 2018 door Het Wiel

Van 4 tot en met 30 september is in de Sint-Catharinakerk in Eindhoven de tentoonstelling Sinti en Roma door de eeuwen heen in Nederland te bezichtigen. De tentoonstelling van de stichting O Lungo Drom – De lange weg – laat via foto’s en tekst de geschiedenis van Sinti en Roma in Nederland zien. Een zwarte […] Lees verder »

2 augustus: Roma Holocaust Memorial Day

Gepubliceerd op 4 augustus 2018 door Het Wiel

Op 27 januari is het Holocaust Memorial Day. Op die dag werd in 1945 vernietigingskamp Auschwitz bevrijd, de plek waar de Nazi’s meer dan een miljoen Joden, Roma, Sinti en homosexuelen vermoordden. Roma Holocaust Memorial Day Maar de Roma en Sinti hebben ook een eigen Roma Holocaust Memorial Day. In de zomer van 1944 besloten de Duitsers […] Lees verder »

Ministerie van BZK presenteert nieuw beleidskader voor gemeentelijk woonwagenbeleid

Gepubliceerd op 12 juli 2018 door Het Wiel

Update 13- juli 9.55 uur Een memorabele dag was het vandaag voor bewoners van woonwagens. En helemaal voor vertegenwoordigers van de organisaties die zich al lange tijd sterk maken voor meer woonwagenstandplaatsen in het land. Het langverwachte nieuwe Beleidskader gemeentelijk woonwagen- en standplaatsenbeleid, werd vandaag op het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) gepresenteerd. […] Lees verder »

Nieuw beleidskader geeft bewoners van woonwagens weer hoop

Gepubliceerd op 11 juli 2018 door Het Wiel

Voor veel woonwagenbewoners wordt het morgen een bijzondere dag. Dan komt het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) eindelijk met een nieuw beleidskader voor gemeentelijk woonwagen- en standplaatsenbeleid. Zeker is al dat het opheffen van standplaatsen – ook wel ‘uitsterfbeleid’ genoemd – tot het verleden gaat behoren. Rekening houden met de woonwensen van woonwagenbewoners […] Lees verder »

De woonwagencultuur, een uitstervende levenswijze of toch niet?

Gepubliceerd op 4 juli 2018 door Het Wiel

Rieky Vink, net afgestudeerd journalist aan Fontys hogeschool, heeft een prachtige reportage geschreven over de woonwagencultuur. Reden? Rieky komt zelf uit de woonwagen en haar cultuur staat onder druk omdat gemeenten vaak geen zin hebben om woonwagenlocaties in stand te houden.  En dus trok Rieky door het land. Interviewde woonwagenbewoners en beleidsmakers om antwoord te […] Lees verder »

Bewoners boeken succes met kraakactie standplaatsen Capelle aan den IJssel

Gepubliceerd op 17 mei 2018 door Het Wiel

Woonwagenbewoners hebben gisteren in Capelle aan den IJssel actie gevoerd. Met tourcaravans werd de woonwagenlocatie aan de Burgemeester Schalijlaan gekraakt. Aanleiding: de gemeente Capelle aan de IJssel en woningcorporatie Havensteder voeren een uitsterfbeleid voor woonwagenstandplaatsen. Van de zes sociale huurstandplaatsen staan er al jaren vijf leeg. Dat terwijl woonwagenbewoners er graag willen wonen. Usenie en […] Lees verder »

Copyright © Het Wiel 2016 - Alle rechten voorbehouden. Het Wiel, Postbus 595, 3700 AN Zeist. Tel. 030-2933863