Uitstel Wiel

Gepubliceerd op 19 augustus 2019 door Het Wiel

Beste mensen, Tot grote spijt en met gemengde gevoelens moet de redactie van Het Wiel meedelen dat de voorzitter van Het Wiel, oftewel de stichting Woonwagennieuws Nederland, vandaag heeft laten weten dat het vierde Wiel voorlopig niet uit kan komen. Dit ivm de financiële situatie.  Bestuur en redactie gaan in overleg met Virtumedia, die al […] Lees verder »

Aanvragen tegemoetkoming NS WOII kunnen worden ingediend

Gepubliceerd op 5 augustus 2019 door Het Wiel

Belanghebbenden of  nabestaanden die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de NS zijn weggevoerd, kunnen vanaf vandaag een individuele tegemoetkoming aanvragen bij de NS voor het aangedane leed. De aanvragen kunnen nog tot 5 augustus 2020 worden ingediend. Overlevenden kunnen aanspraak maken op een tegemoetkoming van 15.000 euro; weduwen en weduwnaars op een bedrag van 7.500 […] Lees verder »

NS komt Holocaust-slachtoffers tegemoet

Gepubliceerd op 16 juli 2019 door Het Wiel

De NS gaat een tegemoetkoming betalen aan Joden, Roma en Sinti die de Holocaust hebben overleefd, of aan nabestaanden. Het gaat in totaal om ongeveer 6.000 personen, schat de NS: 500 overlevenden en 5500 nabestaanden. Dat heeft directeur Van Boxtel van de NS tijdens een persconferentie in het Spoorwegmuseum gezegd. De tegemoetkoming is bedoeld voor […] Lees verder »

Zanna Brassem-Weiss: “Je kunt het niet vergeten”

Gepubliceerd op 16 mei 2019 door Het Wiel

EenVandaag besteedde gisteren een uitzending aan de vervolging van Sinti en Roma, aan de hand van interviews met Zanna Brassem-Weiss (88) en haar achternichtje Sabina Achterbergh, voorzitter van de Vereniging Sinti, Roma en woonwagenbewoners in Nederland.  Van de toen 14-jarige Zanna werden veel familieleden, inclusief haar jongere broertje en opa, weggevoerd en vermoord. De rest […] Lees verder »

Activiteiten rond herdenking deportatie Sinti en Roma

Gepubliceerd op 9 mei 2019 door Het Wiel

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat op 16 mei een razzia plaats vond op Sinti en Roma in Nederland. Drie dagen later, op 19 mei, werden 245 van hen vanuit kamp Westerbork naar vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau gedeporteerd. Slechts 31 Sinti en Roma overleefden en keerden na de oorlog terug. Om bij deze voor Sinti […] Lees verder »

ALBERT GEMMEKER, COMMANDANT VAN KAMP WESTERBORK

Gepubliceerd op 3 mei 2019 door Het Wiel

De NPO zendt morgen een documentaire uit over SS-commandant Albert Gemmeker die verantwoordelijk was voor het op transport stellen van zo’n tachtigduizend Joden, Roma en Sinti vanuit Westerbork. Toch is hij na de oorlog nauwelijks gestraft voor zijn daden. Hoe kan dit? In Albert Gemmeker, commandant van kamp Westerbork een portret van SS-commandant Gemmeker, die van 1942 […] Lees verder »

Overzicht aantallen standplaatsen per gemeente

Gepubliceerd op 4 februari 2019 door Het Wiel

Het ministerie van Binnenlandse zaken heeft op verzoek van Het Wiel alsnog het overzicht verstrekt met het aantal woonwagenstandplaatsen per gemeente. Eerder wilde het ministerie die gegevens niet bekend maken, naar eigen zeggen op verzoek van de VNG (Vereniging van Nederlandse gemeenten). Die zou vrezen dat gemeenten die geen woonwagenstandplaatsen hebben hierop worden aangekeken.  Op […] Lees verder »

Hoe verging het woonwagenbewoners tijdens de Watersnoodramp van ’53?

Gepubliceerd op 1 februari 2019 door Het Wiel

In de nacht van 31 januari op 1 februari voltrok zich 66 jaar geleden, een grote natuurramp die aan 1836 mensen, van jong tot oud, het leven zou kostten. De watersnoodramp van 1953. Naast talloze huizen en boerderijen werden ook – de zeer kwetsbare – woonwagens getroffen, zoals die op het woonwagenkamp in Middelharnis, zoals […] Lees verder »

Minister wil mogelijk informatiepunt woonwagenbeleid

Gepubliceerd op 24 januari 2019 door Het Wiel

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken bekijkt of het mogelijk is om een informatie- en expertisepunt op te zetten voor gemeenten die vragen hebben over woonwagenbeleid. Dat schrijft de minister in een brief die ze 18 december aan de Tweede Kamer en alle gemeenten heeft gestuurd. Volgens de minister zitten veel gemeenten nog met vragen over […] Lees verder »

Cijfers van het ministerie en van het CBS

Aantal woonwagenstandplaatsen in Nederland

Gepubliceerd op 7 november 2018 door Het Wiel

Nederland telt medio 2018 minimaal 7.723 standplaatsen. Dat blijkt uit de eindrapportage Woonwagenstandplaatsen in Nederland in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Voor het onderzoek heeft adviesbureau Companen alle gemeenten (380 totaal), woningcorporaties en provincies benaderd. Niet alle gemeenten hebben aan het onderzoek meegewerkt. Daardoor kon van slechts 310 gemeenten het […] Lees verder »

Copyright © Het Wiel 2016 - Alle rechten voorbehouden. Het Wiel, Postbus 595, 3700 AN Zeist. Tel. 030-2933863