De vrijheid van mijn woonwagenhart

Deze zomer heeft Helena Rangé (pseudoniem) het boek De vrijheid van mijn woonwagenhart uitgebracht. Zoals de titel al doet vermoeden gaat het boek over de reizigerscultuur. Een roman met een lach en een traan, waarin een Nederlandse reizigersfamilie enkele decennia wordt gevolgd. Mede met de opbrengst van haar boek hoopt Helena haar zoon, die MS heeft, te kunnen helpen met een behandeling in het buitenland.

Het Rosenberg Trio – Muziek als familietraditie

Het swingt, is dynamisch, gepassioneerd en nodigt uit om mee te bewegen. Allemaal kwalificaties van de muziek van het Rosenberg Trio. Stochelo (sologitaar), Nous’che (ritmegitaar) en Nonnie (contrabas) Rosenberg staan al zo’n 28 jaar samen op het podium. Met een breed repertoire en veel eigen composities in de gypsy swing style spelen ze op alle grote jazzfestivals ter wereld. En ze maakten de muziek voor Django, een Franse film over de grote inspiratiebron van het Rosenberg Trio: de legendarische Sinti gitarist Django Reinhardt.

Roma jongeren willen een normaal leven, met een huis en een baan

Dream, believe, create and succeed is een spreuk aan de muur van het kantoor van de Nederlandse Romavereniging in Lelystad. Dit zijn precies de woorden waar Esmeralda Nicolich inspiratie uit put. Zij is voorzitter van de vereniging die zij twee jaar geleden samen met Kole Pavlov oprichtte: “(...) ze praten vooral over ons en weinig met ons. Natuurlijk zijn er problemen, maar overal is een oplossing voor. Zolang je afstand houdt en niet samenwerkt en ons woord niet zo veel waarde heeft, komen we niet verder."

“Hé Dorus, heb je nog wat van die broodkorsten over?”

De tijd van kattenkwaad uithalen ligt inmiddels achter hem. Net als het ravotten met zijn nageslacht. Maar vies van een geintje is de 85-jarige Leo van Est nog altijd niet, weten zijn nazaten dochter Beppie van Est (64), kleindochter Johanna Hempenius  (46), achterkleindochter Kelly Wiese (24) en achterachterkleindochter Leona Sintebin (3). In gesprek met vijf generaties over verleden en heden van de reis. "Wij waren met acht kinderen en de wagen was vijf meter. Als je de deur opentrok, kwam het beddengoed eruit."

Sfeerbeeld woonwagenfestival Zeewolde

W16_4_woonwagenfeest2Geen code rood en oranje dit jaar op het woonwagenfestival van de Vereniging Behoud Woonwagencultuur in Nederland. Maar een festival van regen maar vooral ook zonneschijn, en met volop vertier voor jong en oud. Een sfeerreportage van een geslaagd kampeerfestijn dat voor de tweede keer in Zeewolde werd gehouden en honderden deelnemers trok.

De communie van Bert en Shania; een dag om nooit te vergeten

W16_3_communie_BertW16_3_Communie_ShaniaOp menig woonwagencentrum in vooral het zuiden van het land, wordt traditiegetrouw in de maanden mei en juni groot uitgepakt bij het jaarlijkse communiefeest. Dit jaar gebeurde dat onder meer in Ossendrecht waar Bert van zeven woont en in Eindhoven waar de wagen staat van Shania, acht jaar. Mocht Bert in een heuse stoer beschilderde vrachtwagen richting kerk; voor Shania stond de koets paraat mét een actrice in de rol van Anna van Frozen... (foto's: Rombout Art)


 

Gedicht: Reizigers

SpeciaalW16_2_Tony_Pruimboom voor de lezers van Het Wiel, gemaakt door onze vaste columnist Tonny. Een voorproefje van de eerste twee strofen:

Reizigers zijn er al eeuwen lang
Toch is de maatschappij soms bang...
Reizigers zijn overal op deze aard
En toch vindt het volk ze soms niets waard

Echter is dit volk trots en fier
En hebben respect voor mens en dier
Kijken terug op een rijke cultuur
Van karakter zijn ze echt en puur

(.....)


 

Oplevering vernieuwde woonwagenlocatie Rijswijk

W15_7_opening_Rijswijk_Molenhof-vernieuwd-foto-René-VerlegMolenhof Rijswijk vierde een klein feestje. De oplevering van de 24 nieuwe standplaatsen, met 22 nieuwe huur- woonwagens, vond enkele dagen voor Sinterklaas plaats. De groen- en speelplek op het centrum moet nog worden ingericht. Maar dat komt wel goed daar in de gemeente Rijswijk. (foto: René Verleg)

De Passie van Janus Pruijmboom

Eigenlijk staat Janus Pruijmboom nog altijd versteld van zichzelf. En anders zijn vrouw Jennet wel, die hem de creativiteit niet toedichtte om zelf miniatuur woonwagentjes te maken. Toch hebben, sinds wat kort voor de zomervakantie begon als een soort weddenschap, heel wat wagentjes het licht gezien in huize Pruijmboom.

Settela en Willy – het geheim van de Heksenberg

Een groot deel van de nu Limburgse familie Steinbach heeft de Tweede Wereldoorlog niet overleefd. Tot aan 1943 woonden veel Steinbachs op het woonwagenkamp aan de voet van de Heksenberg in Heerlen. Bijna niemand was van het bestaan van het kampje op de hoogte, ook de redactie van Het Wiel niet. Amateurhistoricus Rob Hendrikx heeft er een boek en een tentoonstelling aan gewijd.

Pagina 1 van 212

Copyright © Het Wiel 2016 - Alle rechten voorbehouden. Het Wiel, Postbus 2011, 3500 GA Utrecht. Tel. 030-2933863