Het lot van woonwagenbewoners tijdens de watersnoodramp

In de nacht van 31 januari op 1 februari voltrok zich 66 jaar geleden, een grote natuurramp die aan ruim 1800 mensen het leven zou kosten. De watersnoodramp van 1953. Naast talloze huizen en boerderijen werden ook - zeer kwetsbare - woonwagens getroffen, zoals die op het woonwagenkampje in Middelharnis. Het Wiel zocht uit wat er met de bewoners van het kampje is gebeurd. ...En stuitte in de archieven op nog meer berichten over woonwagenbewoners die getroffen werden door de natuurramp van '53. 
Foto: links van de mensen drijft een woonwagen in het water met mensen op het dak. Het verhaal achter deze foto leest u in dit Wiel.

“De laksheid van gemeentes, dat heeft mij het meest geschokt”

Als kind groeide ze vlak naast een woonwagenkampje op. De nieuwsgierigheid naar hoe het leven daar was, heeft Gerda Godrie-van Gils (75) nooit meer losgelaten. Een paar jaar geleden besloot ze onderzoek te gaan doen naar woonwagenbewoners. Dat heeft geresulteerd in het boek 'Woonwagenbewoners laten zich niet afschaffen, een eeuw woonwagenbewoners in Noord-Brabant 1918-2018'.

De vrijheid van mijn woonwagenhart

Deze zomer heeft Helena Rangé (pseudoniem) het boek De vrijheid van mijn woonwagenhart uitgebracht. Zoals de titel al doet vermoeden gaat het boek over de reizigerscultuur. Een roman met een lach en een traan, waarin een Nederlandse reizigersfamilie enkele decennia wordt gevolgd. Mede met de opbrengst van haar boek hoopt Helena haar zoon, die MS heeft, te kunnen helpen met een behandeling in het buitenland.

“Hé Dorus, heb je nog wat van die broodkorsten over?”

De tijd van kattenkwaad uithalen ligt inmiddels achter hem. Net als het ravotten met zijn nageslacht. Maar vies van een geintje is de 85-jarige Leo nog altijd niet, weten zijn dochter, kleindochter, achterkleindochter en achter-achterkleindochter. In gesprek met vijf generaties over verleden en heden van de reis. "Wij waren met acht kinderen en de wagen was vijf meter. Als je de deur opentrok, kwam het beddengoed eruit."

Uit het leven van rusteloze zwervers…

Onder de titel 'Woonwagenkampen in onze omgeving' publiceerde de Gooi- en Eemlander begin 1935 een serie van zes artikelen die verhalen over de woonwagenbewoners en de woonwagenkampen in de omgeving van Hilversum. Ze schetsen een prachtig beeld van het leven van woonwagenbewoners aan het begin van de twintigste eeuw, hoe er door de buitenwereld naar hen werd gekeken en van het gemeentelijke beleid. De overeenkomsten met de huidige tijd terug zijn soms frapant...

Toen het Wiel begon te rollen…

w16_5_toen_het_wiel_begon42 Jaar geleden rolde het allereerste blad voor en van de mensen van de wagen van de drukpersen: Het Wiel, de voorloper van de huidige naamgenoot. Ontstaan in de tijd van het omstreden grote kampenbeleid. Tom van Ewijk was mede-oprichter en -maker van het toenmalige Wiel. Vanuit zijn huidige woonadres in Frankrijk, haalt hij herinneringen aan die periode op. Vierde en tevens laatste deel: 'Opgewekte mensen, verbonden met de natuur' tot en met 'Oorlogsjaren'.

Settela en Willy – het geheim van de Heksenberg

Een groot deel van de nu Limburgse familie Steinbach heeft de Tweede Wereldoorlog niet overleefd. Tot aan 1943 woonden veel Steinbachs op het woonwagenkamp aan de voet van de Heksenberg in Heerlen. Bijna niemand was van het bestaan van het kampje op de hoogte, ook de redactie van Het Wiel niet. Amateurhistoricus Rob Hendrikx heeft er een boek en een tentoonstelling aan gewijd.

De zoektocht van Sjors naar zijn voorouders

Als jochie van twaalf begon Sjors de geschiedenis van zijn reizigersfamilie te onderzoeken. Hadden ze echt drie kastelen in Frankrijk? Stamde hij af van struikrovers? In de archieven ontdekte hij dat zijn voorouders rondtrokken als kermisreizigers, muzikanten en scharenslijpers. Na twintig jaar werd zijn grote hobby zijn beroep.


Meer weergeven »

Copyright © Het Wiel 2016 - Alle rechten voorbehouden. Het Wiel, Postbus 595, 3700 AN Zeist. Tel. 030-2933863