De strijd van Louisa en het gevonden geluk

Louisa (33) is geboren als jongen, maar voelde zich meisje. Op haar twintigste liet ze zich ‘ombouwen’ tot vrouw. Na haar transformatie besloot Louisa haar verhaal wereldkundig te maken. Om meer begrip te kweken voor transgenders, zodat andere jongens en meisjes die in het verkeerde lichaam geboren zijn niet hetzelfde hoeven mee te maken als zij. In Het Wiel het verhaal van Louisa.

Foto: Louisa (rechts) met partner en hun pas geboren zoontje. (foto: TCKL Design/Photografie)

Thijs Oosting maakt naam bij AZ en Nederlands jeugdelftal

Profvoetbalclub FC Emmen raakte juni 2016 één van haar grootste jeugdtalenten kwijt. De toen 16-jarige Thijs Oosting verkaste naar eredivisieclub AZ. Daar doet de jonge Drent het tot dusver prima. Hij speelt inmiddels zelfs in het Nederlands jeugdelftal. “Mijn grote droom is om ooit in de Engelse competitie te voetballen.”

Beek en Donk in teken van Latcho Diewes, oftewel ‘goedendag’!

De Sinti-cultuur delen met de buitenwereld. Dat is de gedachte waarmee Koekie Wagner uit Lieshout voor de tweede keer het Latcho Diewes festival organiseerde. Op 16 en 17 september stond Beek en Donk in het teken van gipsy muziek, dans, traditionele Sinti gerechten én - voor het eerst dit jaar – een bedevaart.
* Fotograaf Marcel van de Kerkhof heeft het tweedaagse festijn vastgelegd in prachtige beelden. Deze zijn te bekijken op www.mooilaarbeek.nl. Directe link: foto's zaterdag 16 september foto's zondag 17 september, inclusief bedevaart

De passie van… Cillia

Priscillia (26), zoals haar volledige voornaam luidt, is als klein meisje opgeroeid in een muzikale familie. Haar “papoe" was violist en bassist en de beroemde Stochelo Rosenberg is een neef van haar moeder. Ritme volop dus in de familie. En dat zit Cillia, die inmiddels meerdere prijzen in de wacht heeft gesleept als latin danser, duidelijk in de genen.
(foto: Cor & Rob Ronda)

 

“Binding met club is terug op het kamp”

Voetbalclub WKE ’16 (Woonwagen Kamp Emmen) heeft de weg naar boven in geslagen. Hun standaardelftal werd eind april met overmacht kampioen in de Drentse 5e klasse E, de laagste amateurklasse. “Niet meer - zoals voorheen - veel spelers van buitenaf aantrekken, maar met eigen talenten de komende jaren zo goed mogelijk presteren. Dát is ons doel”, zegt voorzitter Harm Bakker van WKE'16.

De vrijheid van mijn woonwagenhart

Deze zomer heeft Helena Rangé (pseudoniem) het boek De vrijheid van mijn woonwagenhart uitgebracht. Zoals de titel al doet vermoeden gaat het boek over de reizigerscultuur. Een roman met een lach en een traan, waarin een Nederlandse reizigersfamilie enkele decennia wordt gevolgd. Mede met de opbrengst van haar boek hoopt Helena haar zoon, die MS heeft, te kunnen helpen met een behandeling in het buitenland.

Een mooie warme zomer; da’s goed voor de handel van Appie Scheer

IJskraam Appie’s Icedream van Appie Scheer valt ‘s zomers niet weg te denken uit het centrum van Leeuwarden. Dagelijks komen vele toeristen en stadsbewoners een ijsje, milkshake of slush puppy bij hem kopen. “Ik probeer me te onderscheiden door mensen verrassende ijssmaken te bieden”, zegt de 45-jarige voormalige kermisreiziger.

“Hé Dorus, heb je nog wat van die broodkorsten over?”

De tijd van kattenkwaad uithalen ligt inmiddels achter hem. Net als het ravotten met zijn nageslacht. Maar vies van een geintje is de 85-jarige Leo van Est nog altijd niet, weten zijn nazaten dochter Beppie van Est (64), kleindochter Johanna Hempenius  (46), achterkleindochter Kelly Wiese (24) en achterachterkleindochter Leona Sintebin (3). In gesprek met vijf generaties over verleden en heden van de reis. "Wij waren met acht kinderen en de wagen was vijf meter. Als je de deur opentrok, kwam het beddengoed eruit."

In gesprek met Gents’ burgemeester Daniël Termont

Hij schreef ooit een boek over zijn leven. En als je een boek over je leven kunt schrijven, dan heb je het een en ander te vertellen. Een kleine greep: burgemeester van Gent, de beste burgemeester van Europa en nummer twee van de wereld, ereburger van de Paraguayaanse hoofdstad Asunción, grote delen van de wereld gezien en hoge onderscheidingen uit België, Polen en Chili. Dit is het verhaal van Daniël Termont, geboren in de woonwagen in het Belgische Mariakerke en terugkijkend op een boeiend leven. Onze verslaggever zocht hem op in het prachtige gemeentehuis van Gent en had een open gesprek in de 200 jaar oude burgemeesterskamer.

(Foto: Michiel Hendryckx - Gent)

In gesprek met Jean-Marie Pfaff

Voor het laatste Wiel van dit jaar ging onze correspondent Tonny Pruymboom op bezoek bij een van de bekendste reizigers van de lage landen. Een grootheid in de sport en boegbeeld van het volk. Google zijn naam op internet en je ziet hem op de foto met mondiale beroemdheden zoals Diego Maradona, Muhammad Ali, Paus Johannes Paulus II, Pele en Mike Tyson. Toch niet slecht voor een jongetje uit de wagen die het lang niet altijd makkelijk heeft gehad.

Pagina 1 van 3123

Meer weergeven »

Copyright © Het Wiel 2016 - Alle rechten voorbehouden. Het Wiel, Postbus 595, 3700 AN Zeist. Tel. 030-2933863