Woonwagencultuur erkend als immaterieel erfgoed

Goed nieuws voor eenieder met hart voor de woonwagen: net als Koningsdag en de Nijmeegse Vierdaagse staat nu ook de woonwagencultuur op de Nationale inventaris immaterieel cultureel erfgoed Nederland. Op 15 augustus tekende Piet van Assendorp officieel het certificaat. Hij ontving het schildje met het logo van de nationale inventaris van Ineke Strouken, directeur van Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE).

Het verhaal van ex-profvoetballer Johnny Dusbaba

Hij was een succesvol topvoetballer in de jaren ‘70 van de vorige eeuw, en een van de eerste betaald voetballers in ons land met een achtergrond als reiziger. Hij won een Europa cup en speelde zich in het Nederlands elftal. Stond bekend als publiekslieveling en cultvoetballer en had een kleurrijke carrière. Het verhaal van Johnny Dusbaba.

Tentoonstelling ‘Mensen van de reis’

Rond 1922 ontstond woonwagencentrum Beukbergen als een groepje woonwagens in het buitengebied van Zeist. Er stonden toen alleen een vijftiental noodwoningen. Het werd een pleisterplaats voor scharenslijpers, stoelenmatters, venters, kermisexploitanten, muzikanten en seizoenarbeiders. Een tentoonstelling over heden en verleden van Nederlands grootste woonwagencentrum.

Verder in Het Wiel:

Tonny’s column: Circus, de grootste show op aarde
Pesten: horen, zien en speak up
Zangtalenten met roots in de woonwagen in The Voice

Delen op social media

Meer weergeven »

Copyright © Het Wiel 2016 - Alle rechten voorbehouden. Het Wiel, Postbus 595, 3700 AN Zeist. Tel. 030-2933863