Over Het Wiel

IMG_0798Het Wiel – landelijk woonwagennieuws – is een landelijk periodiek voor en over (voormalige) bewoners van woonwagens: woonwagenbewoners, Sinti en Roma. Ook wel de mensen van de reis genoemd.

Doel van Het Wiel is landelijke en lokale ontwikkelingen rond woonwagenbeleid kritisch volgen; opkomen voor gelijke kansen en rechten; informatie geven over de cultuur en geschiedenis, en een platform bieden voor het uitwisselen van onderlinge informatie en interesses.

Het Wiel is opgericht in 1989. Het wordt uitgegeven door de stichting Woonwagennieuws Nederland en verschijnt 6 keer per jaar.

De redactie is sinds  1 augustus 2016 gevestigd in Zeist.
Adres: Postbus 595, 3700 AN Zeist.
Telefoon: 030-2933863.   Email: hetwiel@xs4all.nl

Of maak gebruik van het contactformulier op deze site.

KvKnr. 411 83496


Nieuws

Rijksoverheid moet voortouw nemen

Nationale ombudsman: stop discriminerend standplaatsenbeleid

Een nieuwe opsteker voor alle woonwagenbewoners die al zo lang vechten voor het behoud van hun cultuur. Op een zonovergoten Beukbergenplein in Huis ter Heide presenteerde Nationale ombudsman Reinier van Zutphen vandaag het rapport Woonwagenbewoner zoekt standplaats. Het is gebaseerd [...] Lees verder »

‘Wel vergeven, nooit vergeten’

Burgemeester liet familie Franz-Rosel deporteren

Vandaag is het 73 jaar geleden dat in Nederland de zogenoemde zigeunerrazzia plaatsvond. Door het hele land werden op 16 mei 1944 in de vroege ochtend 248 Sinti en Roma opgepakt en afgevoerd naar kamp Westerbork. Dit gebeurde onder toeziend [...] Lees verder »

Monumenten om bij stil te staan

In Nederland zijn, naast het Nationaal Monument op de Dam, op verschillende plaatsen monumenten opgericht ter herinnering aan de verschillende groepen slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Een van de groepen die door de nazi's werden vervolgd waren de Sinti [...] Lees verder »

Film Django eerbetoon aan hele Sinti en Roma gemeenschap

Django is wisselend ontvangen in de media, zo blijkt de dag na de première van de film in Amsterdam.
Kunstenaarschap
Voor de muziekliefhebber die zich liefst twee uur lang had willen vergapen aan het virtuoze gitaarspel van Django Reinhardt [...] Lees verder »

Nederlands Rosenberg Trio muzikale kracht achter film Django

Vanavond is de Nederlandse première van de Franse film Django in Tuschinski in Amsterdam. Een film die verhaalt over de inspirator voor vele (jazz) musici, Django Reinhardt, maar ook een film over de vervolging van Sinti en Roma tijdens [...] Lees verder »

Copyright © Het Wiel 2016 - Alle rechten voorbehouden. Het Wiel, Postbus 2011, 3500 GA Utrecht. Tel. 030-2933863