Over Het Wiel

IMG_0798Het Wiel – landelijk woonwagennieuws – is een landelijk periodiek voor en over (voormalige) bewoners van woonwagens: woonwagenbewoners, Sinti en Roma. Ook wel de mensen van de reis genoemd.

Doel van Het Wiel is landelijke en lokale ontwikkelingen rond woonwagenbeleid kritisch volgen; opkomen voor gelijke kansen en rechten; informatie geven over de cultuur en geschiedenis, en een platform bieden voor het uitwisselen van onderlinge informatie en interesses.

Het Wiel is opgericht in 1989. Het wordt uitgegeven door de stichting Woonwagennieuws Nederland en verschijnt 6 keer per jaar.

De redactie is sinds  1 augustus 2016 gevestigd in Zeist.
Adres: Postbus 595, 3700 AN Zeist.
Telefoon: 030-2933863.   Email: hetwiel@xs4all.nl

Of maak gebruik van het contactformulier op deze site.

KvKnr. 411 83496


Nieuws

Tom de Booij, een lieve en markante woonwagenactivist, overleden

Een triest bericht voor iedereen die Tom de Booij heeft gekend en een warm hart toedroeg. En wie zou deze beminnelijke en gedreven man eigenlijk geen warm hart hebben toegedragen. Tom is, naar ons dit weekend bekend geworden, op woensdag [...] Lees verder »

Ansichtkaarten voor de feestdagen

We hebben ze nog op voorraad: de ansichtkaarten met de paar mooiste foto's uit ons archief.
U kunt ze gebruiken als kerstkaart voor de feestdagen, als verjaardagskaart, voor gelukwensen etc. Maar u kunt ze natuurlijk ook zelf houden en [...] Lees verder »

Hypotheek voor woonwagens nog altijd struikelblok

Uit reacties op een bericht op onze facebookpagina's (Het Wiel en Woonwagennieuws), blijkt dat er nog altijd veel onduidelijkheid bestaat over een hypotheek voor een woonwagen en/of standplaats.Waar kun je daarvoor (nog) terecht? En onder welke voorwaarden [...] Lees verder »

Rijksoverheid moet voortouw nemen

Nationale ombudsman: stop discriminerend standplaatsenbeleid

Een nieuwe opsteker voor alle woonwagenbewoners die al zo lang vechten voor het behoud van hun cultuur. Op een zonovergoten Beukbergenplein in Huis ter Heide presenteerde Nationale ombudsman Reinier van Zutphen vandaag het rapport Woonwagenbewoner zoekt standplaats. Het is gebaseerd [...] Lees verder »

‘Wel vergeven, nooit vergeten’

Burgemeester liet familie Franz-Rosel deporteren

Vandaag is het 73 jaar geleden dat in Nederland de zogenoemde zigeunerrazzia plaatsvond. Door het hele land werden op 16 mei 1944 in de vroege ochtend 248 Sinti en Roma opgepakt en afgevoerd naar kamp Westerbork. Dit gebeurde onder toeziend [...] Lees verder »

Copyright © Het Wiel 2016 - Alle rechten voorbehouden. Het Wiel, Postbus 2011, 3500 GA Utrecht. Tel. 030-2933863